Nieuws

2013: minder faillissementen in Nederland

Op 26 oktober 2012 geplaatst | 0 reactie(s)

De Nederlandse economie lijkt zich in 2013 te herpakken van een economisch zwaar jaar: naar verwachting stijgt het BBP en daalt het aantal faillissementen. Nederland wijkt daarmee af van de trends wereldwijd en in de eurozone. Daar neemt het BBP ook toe, maar gaan tegelijkertijd meer bedrijven failliet.

faillissementen

Waar het aantal Nederlandse faillissementen in 2012 nog naar verwachting met 25 procent toeneemt, wordt voor 2013 een afname van 5 procent verwacht. Ook het BBP doet het met een geschatte groei van 0,6 procent aankomend jaar beter dan dit jaar (-0,4). Maar dat wil niet zeggen dat Nederland zich volledig herpakt van de recessie: de werkloosheid stijgt in 2013 met 6,8 procent en de inflatie met 2,1 procent.

Vertrouwen herstellen

Voor Europa verwacht Euler Hermes in 2013 een minieme BBP-stijging van 0,4 procent en 17 procent meer faillissementen. Wereldwijd gezien neemt het BBP toe met 2,8 procent, dat is 0,2 procentpunt minder dan eerder verwacht. Walter Toemen, directeur Risk bij Euler Hermes Nederland, acht het voor de Nederlandse economie noodzakelijk dat de vraag uit de rest van de wereld stijgt, ‘omdat de binnenlandse vraag onder druk blijft staan’. Daarnaast moet volgens hem het vertrouwen van economische stakeholders snel herstellen. ‘Er zijn nog steeds grote zorgen op nationaal gebied, met name in Griekenland en Spanje. En met dank aan de komende verkiezingen in Italië en Duitsland zijn de gemaakte Europese afspraken nog onzeker.’

Reacties

Wilt u reageren op dit artikel? Vul onderstaand formulier in.
www.economischetrends.nl gebruikt cookies om de website te verbeteren. Klik hier voor meer informatie over cookies.